Amb l’arribada del bon temps, moltes persones comencen a interessar-se en les solucions de climatització que puguin oferir una sensació de benestar i confort dins de la llar. Per això, la instal·lació d’aire condicionat es torna una prioritat en aquests dies.

Triant entre les diferents opcions que s’ofereixen al mercat, un dels principals dubtes dels consumidors és precisament com triar un aire condicionat que s’adapti realment a les característiques i necessitats dels seus habitatges.

Avui venim a explicar-te quines classes d’aparells d’aire condicionat pots trobar a l’actualitat i què has de tenir en compte per donar amb la millor solució per a la teva llar.

 

Tipus d’aire condicionat

Per descobrir com triar un aire condicionat ideal per a la teva casa, és necessari que coneguis els diferents tipus que existeixen actualment al mercat. En aquest sentit, els que pots trobar són:

 

Aire condicionat split o multisplit

Si bé l’univers d’aparells d’aire condicionat és molt ampli, la veritat és que dins de les opcions més populars (aquelles per les quals més consumidors s’inclinen) solem trobar l’aparell split o multisplit.

Aquesta classe d’equip pot tenir una vida útil de fins a 10 anys, depenent del seu adequat manteniment, amb la qual cosa resulta una inversió interessant.

D’altra banda, es tracta d’un sistema la instal·lació del qual consisteix en una unitat en l’exterior i una o diverses unitats interiors. Gràcies a que a l’hora instal·lar-ho no es necessita realitzar grans obres, resulta una opció molt pràctica. A més, sol ser una opció silenciosa, eficient en termes energètics, fàcil d’adaptar a diferents tipus d’ambients i ajuda a mantenir l’aire fresc en una o més estàncies alhora.

 

Aire condicionat per conductes

Una altra de les opcions és l’aire condicionat per conductes. En aquest cas hem de parlar d’avantatges molt interessants pel que fa a altres opcions, atès que la seva instal·lació està composta per un sistema centralitzat de distribució de l’aire mitjançant un fals sostre i reixetes per les quals surt el flux d’aire i es distribueix en els diferents ambients d’una casa o establiment. Aquest sistema de conductes s’integra a l’habitatge en qüestió sense tenir cap tipus d’aparell a la vista.

Aquest tipus de solució permet la zonificació, és a dir, que en cada estància és possible regular la temperatura i flux de l’aire.

L’aire condicionat per conductes també ajuda a reduir el cost energètic.

 

Altres models menys nous però igualment presents al mercat, són els aires condicionats de finestra i els aires condicionats portàtils. Malgrat això, és important tenir-los en compte com a més opcions d’instal·lació d’aire condicionat:

 

Aire condicionat de finestra

És una altra de les opcions si de la instal·lació d’aire condicionat parlem, i es tracta d’un equip autònom que és capaç de produir fred i calor i compta amb tots els elements necessaris per efectuar el tractament de l’aire.

Aquesta classe d’unitat ha d’estar situada a una altura mitja entre el sòl i el sostre, i per efectuar la seva instal·lació s’ha d’obrir un buit en la paret per a què quedi la meitat de l’equip dins de l’habitatge i l’altra en l’exterior; d’aquesta forma es produiran els intercanvis de calor i fred per a l’adequat funcionament de l’equip.

Entre els seus avantatges es poden destacar la facilitat d’instal·lació i que no ocupen massa espai, atès que va encastat en la paret. No obstant això, aquest és un sistema menys utilitzat avui dia davant la possibilitat de recórrer a les dues opcions anteriors.

 

Aire condicionat portàtil

L’aire condicionat portàtil és un aire condicionat sense instal·lació, també denominat pingüí d’aire condicionat pel seu disseny.

Aquesta és una alternativa que pot resultar molt útil per a aquells que no poden realitzar obres en els seus habitatges o bé pels qui vulguin reforçar el treball que ja realitza el seu sistema de climatització split, per exemple, malgrat que un sistema split o per conductes representa major comoditat i un rendiment integral per a tota la llar.

Aquesta classe d’equip va col·locat en el sòl i posseeix rodes per poder traslladar-ho amb facilitat. Entre els seus components compta amb una mànega que és la que ajuda a expulsar l’aire calent a l’exterior, a més del compressor, condensador, vàlvula d’expansió i evaporador que també estan presents en la mateixa unitat.

Encara que resulta una opció més sorollosa que totes les anteriors, també és una alternativa molt pràctica.

 

Què tenir en compte per triar un aire condicionat?

Ara que ja coneixes les diferents opcions en sistemes de climatització, és necessari descobrir com triar un aire condicionat en funció de certs paràmetres.

 

Necessitats del teu habitatge:

No és el mateix triar un split o un aire condicionat per conductes davant un aparell portàtil de climatització. Abans de decidir has d’analitzar quines són les necessitats de climatització del teu habitatge, però també les seves característiques, és a dir: grandària, quantitat d’estàncies a climatitzar, pressupost del qual disposis i altres aspectes.

 

Eficiència energètica:

Un punt que no pots deixar de considerar al moment de buscar com triar un aire condicionat és l’eficiència energètica, perquè això es tradueix com la quantitat de diners que hauràs de pagar en concepte d’energia elèctrica al final de mes. Com més eficient sigui el teu equip, menys despesa tindràs, i els equips amb classificació A++, A+ i A són els més eficients en aquest aspecte.

 

Potència de l’equip:

En aquest cas, hem de parlar de les frigories necessàries per absorbir la calor de l’habitatge. Encara que en aquest càlcul intervenen molts factors tals com: la superfície de les parets, el sostre, superfície envidriada, temperatura exterior, orientació de l’habitació, ubicació geogràfica, època de l’any, materials de construcció, entre uns altres, a la pràctica hi ha un càlcul base que consisteix en sumar 100 frigories per metre quadrat.

 

Nivell sonor:

Per descomptat que, si parlem de trobar una solució que maximitzi el confort a la teva llar, el nivell sonor dels aparells d’instal·lació d’aire condicionat és un paràmetre a considerar abans de decidir-te per una unitat o una altra. L’ideal és que el nivell de soroll no superi els 24 decibels.

 

Amb aquesta informació ja pots triar amb tranquil·litat l’aire condicionat perfecte pel teu habitatge.

Consulta’ns i t’assessorem!