Logotipo Nespla
93 846 70 12 nespla@nespla.cat

El manteniment de calderes és un aspecte fonamental pel que fa al bon ús de la calefacció. No obstant això, moltes vegades no es té en compte o no se li dóna l’atenció necessària.

Des de SUPLÀ, volem explicar-te per què és tan important una adequada revisió de caldera com una aposta per a la conscienciació en aquest sentit i, al mateix temps, amb l’objectiu que descobreixis com amb aquest simple pas pots contribuir a una millor climatització en els teus espais, gràcies a l’ús de calderes de forma eficient.

 

Manteniment de calderes, per què no es tracta d’una despesa supèrflua?

En tot el referent a la climatització, ja sigui a les llars o en establiments comercials, governamentals i edificis de grans dimensions, s’ha vist últimament com la tendència de l’eficiència energètica ha guanyat pes.

Hi ha diverses raons per les quals aquesta situació té lloc en l’actualitat.

En principi, pel fet que quant més eficients són les solucions vinculades a la climatització, menys despeses tindran a la llar o a l’establiment que les utilitzi. I amb la reducció de despeses, ve clarament un estalvi de costos que bé pot dipositar-se en altres assumptes, la qual cosa redunda en un benefici pels usuaris.

Una de les maneres d’aconseguir aquesta eficiència en calefacció és mitjançant la revisió de la caldera, una pràctica que hauria de ser més habitual en tot espai que compti amb aquest sistema. El manteniment fa possible tenir la seguretat que la caldera funciona de manera adequada, produint aigua calenta de la forma més eficient, i així es redueix el consum energètic alhora que s’augmenta la vida útil de la caldera.

Un altre dels punts que parlen de la importància d’un manteniment periòdic està relacionat amb això últim que hem explicat. Succeeix que la reparació de calderes té costos elevats i moltes vegades s’arriba massa tard a la instància en la qual la caldera té solució. Això vol dir que hi ha diversos casos en què posposar la revisió ha ocasionat avaries impossibles de solucionar i, per tant, s’ha hagut de reemplaçar per complet amb totes les despeses que això genera.

D’altra banda, moltes vegades les calderes es trenquen o hi ha avaries serioses en el sistema que impliquen canviar peces difícils d’aconseguir o massa costoses. Aquest és un punt a tenir en compte, perquè independentment al servei tècnic, el fet de no disposar dels recanvis necessaris pot comportar la substitució de la màquina gastant de nou més del que es pensava.

 

Clarament, el reemplaçament d’una caldera té costos elevats i, per això, allargar la vida útil de la mateixa és el millor camí per no haver de desemborsar grans xifres de diners. Com a consell, no esperis més del compte perquè el manteniment de calderes no és una despesa supèrflua, i implica cuidar la teva inversió i fer que fins i tot aquesta sigui de les més rendibles.

 

Manteniment de calderes: una qüestió de seguretat

Fins aquí hem explicat per què el manteniment de calderes és un aspecte important per a la teva economia, tenint en compte que pots estalviar diners gràcies a això i augmentar la vida útil del sistema. Però, a més de destacar aquests punts, creiem que és rellevant pel que fa a la revisió de caldera considerar la tasca com una aposta per la seguretat de les persones i dels espais.

 

A causa de la seva funció, als components que posseeix i a la forma d’operar d’una caldera, es percep a aquesta com una instal·lació que ha de ser realitzada de manera efectiva per professionals amb coneixements especialitzats en l’àrea; de no ser instal·lades per tècnics adequats, podrien ocasionar riscos a tenir en compte.

Les calderes com artefactes generadors de calor s’encarreguen de conduir-lo a aquest en forma d’aigua o vapor. Com a element que treballa a pressió, pot produir una expansió brusca del vapor i de l’aigua del seu interior. Si algun dels components del sistema col·lapsa, cosa que pot ocórrer per falta de manteniment, això pot ocasionar resultats desfavorables per al context en què estan instal·lades.

La corrosió o l’acumulació de tosca són algunes de les dificultats que es troben en una revisió de caldera que fa temps que s’hagués de realitzar, però que es va posposar per negligència suposant un risc que s’ha d’evitar.

Per no arribar a escenaris tan perjudicials com aquest, és fonamental el manteniment de calderes de manera regular, perquè, a més, un altre aspecte a considerar és el monòxid de carboni com a enemic silenciós en qualsevol llar. Aquest com a gas inodor no es pot detectar de forma manual, així és que en cas que hi hagués una fuita d’aquest gas en una caldera només els tècnics que realitzen el manteniment podrien identificar-lo i solucionar-ho.

Reduint les emissions de gasos tòxics a l’atmosfera contribueixes a la cura del medi ambient, cosa que a més es veurà doblement enfortida si tenim en compte el primer punt que és l’eficiència energètica com a mesura d’estalvi.

 

Cada quant s’ha de revisar la caldera?

Tenint clar per què és important el manteniment de calderes, ara només resta conèixer quina és la freqüència ideal per dur a terme aquesta tasca.

  • D’acord amb el Reglament de les Instal·lacions Tèrmiques en els Edificis (RITE), l’usuari d’una caldera de gas domèstica ha de fer una revisió cada dos anys de forma obligatòria per a un funcionament i seguiment òptim.
  • Les calderes de gasoil, per la seva banda, han de ser revisades cada any tot i que fins i tot aquest temps podria ser menor, depenent del que s’especifiqui en el manual de manteniment del fabricant.

 

Tens més dubtes sobre el manteniment de calderes? Desde SUPLÀ podem ajudar-te.

Deixa’t assessorar sobre les necessitats del teu sistema de calefacció o bé coneix més sobre els nostres serveis de climatització aquí.